Se incarca...

Cum să te protejezi de insolație?


cum te protejezi de razele soarelui

De când cu temperaturile ridicate specifice sezonlui estival, tot mai mulți oameni sunt afectați de căldură și ajung la spital cu insolație. Insolația este o stare de supraîncălzire a organismului și apare atunci când afară este foarte cald, transpirăm foarte mult și nu consumăm suficiente lichide pentru a acoperi pierderea.

Ce este, mai exact, insolația?

După cum am specificat și mai sus, insolația este rezultatul expunerii prelungite la soare, fără a avea corpul suficient protejat sau neprotejat. Deși explicația pare destul de simplă, în interiorul organismului se întâmplă procese mult mai complexe: vasele creierului se congestionează si pot determina hipertensiune intracraniană sau chiar hemoragii cerebrale. Așadar, cu insolația nu este de glumit. Ca dovadă, este considerată și o urgență medicală pentru că poate pune viața în pericol.

O persoană care suferă de insolație poate prezenta simptome precum: dureri de cap, incoerență în vorbire, stare de leșin, halucinații, convulsii și comă dacă este foarte agravată starea.

Insolația este de două feluri: insolație clasică și insolație de efort. Insolația clasică apare la persoanele care au probleme în ceea ce privește transpirația și nu transpiră normal. Insolația clasică poate apărea și în urma consumului anumitor medicamente. Persoanele cel mai des afectate de acest tip de insolație au peste 20 de ani. Insolația de efort apare la persoanele tinere. Aceasta apare imediat, la câteva ore după ce persoana a fost supusă unui efort fizic puternic.

Cum se manifestă insolația?

La început, pacientul prezintă simptome de hipertermie precum: oboseală, amețeli, stări de vomă, migrene, lipsa poftei de mâncare, incapacitatea de a suporta lumina, dureri ale ochilor, paralizare a feței, stare de agitație, tegumente palide, reci și umede. În această primă fază, pacientul este conștient.

Dacă pacientul nu merge la spital pentru a se trata, hipertermia se poate transforma în insolație: tegumentele încep să devină din ce în ce mai fierbinți și uscate, apar vărsăturile severe, diaree, tahicardie, stare de agitație, de panică, respirație dificilă, tremur și chiar pierderea conștiinței.

Câteva reguli simple pentru prevenirea insolației


  1. Verifică situația meteo înainte de a merge prea mult timp pe jos. Dacă se preconizează că vor fi temperaturi de peste 35 de grade Celsius pentru mai mult de 2 ore, atunci probabil ar trebui să amâni plimbarea pentru altă zi.
  2. Dacă ești în oraș și te-au prins temperaturi prea ridicate și simți că organismul tău începe să dea semne că nu s-ar simți bine, cel mai sigur este să găsești o clădire, un magazin cu aer condiționat și să te mai răcorești puțin. Așează-te câteva minute pe un scaun și liniștește-te.
  3. Bea foarte multe lichide. Insolația apare tocmai pentru că organismul transpiră excesiv și nu consumă suficientă apă pe cât a eliminat. Este recomandat să bei 3,5 litri de lichide pe zi, dar nu băuturi alcoolice deoarece acestea favorizează insolația. Nici cafeaua nu este o idee tocmai bună când afară sunt temperaturi ridicate deoarece aceasta duce la deshidratare.
  4. Încearcă să nu te expui la soare la orele de vârf. Dacă trebuie neapărat să faci o plimbare în ziua respectivă, încearcă să eviți intervalul orar 10-15.
  5. Pentru a te proteja de razele soarelui, poartă îmbrăcăminte de culoare deschisă, din bumbac. Acoperiți cât mai mult din piele cu pantaloni lejeri și cămăși cu mâneci lungi. De asemenea, aplică cremă de protecție solară cu SPF ridicat de 30 sau 60 și poartă o pălărie cu margini mari.

Este vital să cunoaștem simptomele și semnele insolației, pentru a putea merge la spital și a beneficia de îngrijire în cel mai scurt timp. Cu sănătatea nu este de joacă!

Produse recomandate

Articole asemanatoare

Un lucru pe care toate femeile ar trebui să îl ia în considerare atunci când vine vorba de alegerea produselor cosmetice este „dacă nu-l poți mânca, atunci nu-l f...
Foarte des auzim în ziua de azi exprimări de genul „are tiroidă” sau „are probleme cu glanda tiroidă” și obișnuim să-i punem în cârcă o mulțime de rele: dacă ne î...
Gastrita este o afecţiune care se caracterizează prin inflamaţia mucoasei gastrice, provocată de factori externi(abuzul de băuturi alcoolice, de alimente condimen...
Hipertensiunea arterială reprezintă o creștere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normală. Se consideră hipertensiune arterială creșterea presiunii maxi...
Deseori, bolile acestea mai rar întâlnite nu prea sunt cunoscute de către doctori și tratate necorespunzător sau netratate deloc. Boala Meniere are o incidență re...
Din ce în ce mai multe persoane suferă de diabet zaharat, ca dovadă faptul că există din ce în ce mai multe produse dedicate special acestor oameni. Magazinele au...