Se incarca...

Despre tiroida, cauze, simptome si tratamentFoarte des auzim în ziua de azi exprimări de genul „are tiroidă” sau „are probleme cu glanda tiroidă” și obișnuim să-i punem în cârcă o mulțime de rele: dacă ne îngrășăm, pe ea dăm vina, când suntem din cale afară de nervoase, tot glanda tiroidă e trasă la răspundere, însă cât de adevărate sunt toate aceste presupuneri și au sau nu vreo legătură cu realitatea?

O să încercăm să explicăm această problemă, mai pe înțelesul tuturor ca să nu mai existe confuzii pe viitor. Tiroida secretă hormoni, ca orice altă glandă, doi:T3 și T4. Aceștia au rolul de a regulariza principalele funcții ale organismului, de aici și problemele cu greutatea.

Cauze

Femeile au șanse de 7 ori mai mari de a avea probleme cu glanda tiroidă spre deosebire de bărbați pentru că aceasta are o legătură strânsă cu ovarele, iar când nivelul estrogenului crește, și activitatea tiroidei depășește normalul.

La pubertate - la fetele predispuse poate apărea o mică gușă care trădează o tiroidă cam leneșă. În această perioadă, nivelul estrogenilor crește progresiv și creează o nevoie suplimentară de hormoni tiroidieni. Însă sub supravegherea medicală totul poate reveni la normal în doar câteva luni.

La menstruație - înainte de ciclu unele femei observă o creștere ușoară în volum a gâtului, cum altele își simt sânii ușor măriți. Explicația: creșterea nivelului de estrogen. Un dezechilibru tiroidian poate dăuna fertilității, dar un dozaj hormonal rezolvă problema.

La menopauză – după 50 de ani, hipotiroidia este des întâlnită. Hormonii feminini sunt tot mai puțini și asta duce la o îmbătrânire prematură a glandei

Simptome

Creșterea subită în greutate chiar dacă nu v-ați schimbat deloc alimentația sau regimul, sau nu faceți mai puțină mișcare ca de obicei. Orice îngrășare fără motiv ar trebui să vă ridice semne de întrebare și să vă facă să vizitați un endocrinolog.

Ciclul menstrual neregulat ar trebui să fie alt lucru care să ridice semne de întrebare. Dacă ginecologul nu pare să găsească vreun răspuns, atunci ar trebui să încercați la un endocrinolog. Totodată, dacă prima menstruație apare mai devreme de 10 ani sau după 14 ani, iar dacă menopauza apare mai devreme de 40, ar trebui să consultați un endocrinolog.

Secreția sânilor în afara sarcinii și alăptării e alt lucru ce trebuie să atragă atenția. Dacă sânul secretă lapte la un an după încetarea lactației bebelușului, este normal, însă dacă acest lucru apare înafara oricărei sarcini atuni devine îngrijorător.

Tratament

În cazul tiroidelor de orice fel, sunt foarte recomandate tratamentele naturiste cu diferite ceaiuri și plante.

Ceai de lămâiță

Lămâița se folosește în Europa pentru tratarea unor probleme tiroidiene și a dovedit că poate regla producția de hormoni tiroidieni. Această abilitate, împreună cu proprietățile sale antivirale, au făcut din această plantă un tratament util și pentru sindromul oboselii cronice.

Propolisul

Tinctura de propolis face minuni și în acest caz! Câte 40 de picături pe o bucățică de pâine, de 3 ori /zi, cu 30 de minute înainte de mese. Propolisul are acțiune antinodulara, combate nodulii tumorali și adenoamele tiroidiene, reglează funcțiile tuturor glandelor, întărește sistemul imunitar. Propolisul poate oferi rezultate pozitive în tratamentul tiroidei autoinmune și conduce la un important număr de vindecări la subiecții suferinzi de gușă.

Orz verde

Dintr-o pudră de orz verde poți oricând să-ți prepari un suc delicios, iar pentru pacienții ce au probleme cu glanda tiroidă este recomandat de 3 ori pe zi, câte 50 ml suc de orz verde.

Nuci braziliene

Nucile braziliene furnizează cantități importante de seleniu, un alt mineral care vine în sprijinul bunei funcționări a tiroidei. Doar câteva nuci braziliene consumate zilnic vă asigură doza zilnică recomandată de seleniu.

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt cele mai recomandate pentru persoanele care suferă de glanda tiroidă pentru că sunt bogate în vitamine din complexul B. Așadar, paste din cereale integrale par să fie o idee foarte bună!

Crețișoara

În caz de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), se recomandă infuziile din coada-șoricelului și crețișoară. Acestea sunt recunoscute pentru că reglează funcțiile tiroidei. Cele doua plante se combină și din acest amestec se adaugă o linguriță în 250 ml de apă fiartă. Se beau două căni de ceai pe zi, una dimineața și una seara, cu jumătate de oră înainte de masă.

Produse recomandate

Ceai de Cretisoara Bio 25 g

7,50 lei

Adauga in cos
Propolis Brut Bio 10g

7,90 lei

Adauga in cos
Pudra Orz Verde Bio 100 g

23,00 lei

Adauga in cos
Ceai de Coada Soricelului Bio 50 g

4,50 lei

Adauga in cos
Ceai de Lamaita Bio 25 g

7,90 lei

Adauga in cos
Nuci Braziliene Raw Bio 125 g

29,90 lei

Adauga in cos

Articole asemanatoare

Un lucru pe care toate femeile ar trebui să îl ia în considerare atunci când vine vorba de alegerea produselor cosmetice este „dacă nu-l poți mânca, atunci nu-l f...
Gastrita este o afecţiune care se caracterizează prin inflamaţia mucoasei gastrice, provocată de factori externi(abuzul de băuturi alcoolice, de alimente condimen...
Hipertensiunea arterială reprezintă o creștere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normală. Se consideră hipertensiune arterială creșterea presiunii maxi...
Deseori, bolile acestea mai rar întâlnite nu prea sunt cunoscute de către doctori și tratate necorespunzător sau netratate deloc. Boala Meniere are o incidență re...
Din ce în ce mai multe persoane suferă de diabet zaharat, ca dovadă faptul că există din ce în ce mai multe produse dedicate special acestor oameni. Magazinele au...