Se incarca...

Gastrita, simptome, cauze si tratamente


Gastrita este o afecţiune care se caracterizează prin inflamaţia mucoasei gastrice, provocată de factori externi (abuzul de băuturi alcoolice, de alimente condimentate şi greu digerabile etc.) sau interni (refluxul bilei din duoden în stomac, mai ales în urma unor intervenţii chirurgicale). Din punct de vedere al evoluției bolii, aceasta poate fi acută sau cronică. Dacă gastrita acută este netratată, atunci aceasta poate duce la gastrită cronică și astfel pot apărea complicații severe precum hemoragiile sau perforațiile.

Care sunt cauzele apariției gastritelor?

Gastritele acute sunt deseori cauzate de ingestia unor medicamente, de abuzul băuturilor alcolice, sau de consumarea unor condimente sau alimente în exces și dificil de digerat. Totodată, ingestia de substanțe chimice precum acidul sulfuric, clorhidric, acetic pot duce la gastritcă acută postingestională.

Gastritele cronice apar de obicei în timp și au o evoluție destul de îndelungată. Acasta de multe ori nu se manifestă și poate fi descoperită întâmplător. Printre cauzele gastritei cronice se mai numără infecția cu Helicobacter Pylori, refluxul biliar, utilizarea pe termen lung a medicamentelor de tip aspirină și auto-imunitatea (boala Biermer).

Ce simptome apar?

În faza acută, gastrita se caracterizează prin: dureri în capul pieptului de diferite intensități care apar de obicei după mesele mai condimentate sau mai grele, senzații de balonare și vărsături după masă în unele cazuri.

În fază cronică, gastrita se caracterizează prin: senzaţie de presiune şi arsură în epigastru, dureri surde permanente, cu iradieri dorsale, hemoragie digestivă superioară, redusă cantitativ, şi scaun de culoare închisă.

Ce tratament există?

În funcție de tipul de gastrită manifestat, există diferite tratamente, majoritatea cu medicamente destul de puternice: antiacide, antisecretorii sau pansamente gastrice.  Când se va evidenția existența germenului Helicobacter pilory în mucoasa gastrică se va asocia un tratament antibiotic de eradicare a acestei infecții: amoxicilina asociată cu metronidazol. Pentru a preveni gastrita, există și diverse reguli de alimentație care trebuie cu strictețe respectate: evitarea alcoolului sau cafelei pe stomacul gol, fără prea mult zahăr sau sare, fără băuturi acidulate.

 

Ce alte remedii mai există în tratarea gastritei?

Ceaiul de lemn dulce

Se știe că lemnul dulce este un remediu foarte bun pentru ulcer și gastrită și este unul dintre cele mai utilizate plante medicinale de pe glob. Pentru a scăpa de inflamațiile cronice ale aparatului digestiv, prepară un ceai folosind 100 g pulbere de rădăcina de lemn dulce și 50 ml apă. În același timp, preparatele obținute din plantă combat palpitațiile, stările de iritabilitate psihică sau de depresie.

Semințele de in

Semințele de in au un efect emolient și cicatrizant și sunt bogate în acizi grași omega-3, cu rol antiinflamator. Se consumă ca atare, mestecându-se bine, după ce în prealabil au fost înmuiate câteva ore în apa. Poate fi folosit și uleiul de in.

Semințe de primula

Semințele de primula au fost întodeauna folosite pentru a oferi organismului mai multă energie și vitalitate. Pe lângă asta, acestea sunt recomandade și în cazul afecțiunilor digestive, a ulcerelor și a gastritelor.

Orzul verde

Orzul verde aduce beneficii în caz de gastrite și ulcer, spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina. Conține clorofilă, substanță care ajută la regenerarea mucoasei gastrice. În plus, această plantă deține efecte calmante şi antiinflamatoare. Orzul verde este des recomandat în caz de afecțiuni digestive, pentru că diminuează volumul de acid gastric și cicatrizează mucoasa stomacului.

Mierea de Manuka

Ca și remediu pe bază de miere de manuka pentru gastrită și ulcer, putem spune că în mod normal, o liguriță de miere de manuka luată dimineața, poate ameliora perceptibil simptomele. În cazul în care efectele nu sunt mulțumitoare, puteți mări doza de miere de manuka la maxim o jumătate de linguriță de miere înainte de fiecare masă. Odată ajunsă în sistemul digestiv, mierea de Manuka va crea un strat protector și va elimina totodată microbii și factorii generativi ai inflamației.

Suc din plante BIO

Pentru a-i oferi organismului tău aportul de energie și vitamine necesar zilnic, atunci ar fi cazul să încerci și un Suc din plante Bio. De acum înainte, când prietenii tăi se distrează și consumă băuturi acidulate toxice, tu poți consuma un suc bio care să nu-i facă rău stomacului tău!

Produse recomandate

Miere de Manuka BIO, MGO 550, UMF 25+ 250g

Transport gratuit

Orz Verde Capsule BIO 165 cps

37,90 lei

Adauga in cos
Suc din Plante de Baza Bio 250 ml

9,90 lei

Adauga in cos
Seminte de Primula Bio 100 g

8,50 lei

Adauga in cos
Ceai de Lemn Dulce Bio 50 g

5,50 lei

Adauga in cos

Articole asemanatoare

Un lucru pe care toate femeile ar trebui să îl ia în considerare atunci când vine vorba de alegerea produselor cosmetice este „dacă nu-l poți mânca, atunci nu-l f...
Foarte des auzim în ziua de azi exprimări de genul „are tiroidă” sau „are probleme cu glanda tiroidă” și obișnuim să-i punem în cârcă o mulțime de rele: dacă ne î...
Hipertensiunea arterială reprezintă o creștere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normală. Se consideră hipertensiune arterială creșterea presiunii maxi...
Deseori, bolile acestea mai rar întâlnite nu prea sunt cunoscute de către doctori și tratate necorespunzător sau netratate deloc. Boala Meniere are o incidență re...
Din ce în ce mai multe persoane suferă de diabet zaharat, ca dovadă faptul că există din ce în ce mai multe produse dedicate special acestor oameni. Magazinele au...