Cum se definește un produs BIO?
Transport GRATUIT la comenzi de peste 150 lei !

Articole - Blog BioBoom

Totul despre germinare

27 Septembrie 2017
Semințele germinate au devenit foarte populare în ultima vreme. Se vorbește din ce în ce mai mult despre cât sunt de sănătoase și ce multe beneficii p...

Cum să-ți prepari un mic dejun perfect și gustos din musli

06 Septembrie 2017
Ar trebui să renunțăm în a mai avea un mic dejun „ca la carte”, un mic dejun cu care am fost învățați de mici. Ar trebui să renunțăm la vest...

101 beneficii și întrebuințări ale uleiului de cocos

23 August 2017
Uleiul de cocos are nenumarate beneficii pentru sănătate, păr și piele și foarte multe întrebuințări în gospodăria ta.   Descopera cele 101 be...

Curele de detoxifiere cu sucuri Bio

24 Iulie 2017
Smoothie-urile și sucurile bio încep să devină din ce în ce mai populare odată cu sezonul estival. Supermarketurile sunt pline de fructe și legume pro...

Cum se definește un produs BIO?

27 Iunie 2017
Auzim și vedem tot mai des în jurul nostru termenul de  „produs BIO”, însă poate nu toți înțelegem cu adevărat ce înseamnă defapt un produs BIO....

Beneficii consum fructe uscate

22 Iunie 2017
Vedem prin supermarketuri fel de fel de fructe uscate și deshidratate care arată și sunt ambalate ciudat și ne zicem în gândul nostru că „Eh, astea su...

Cum se definește un produs BIO?

Data: 27 Iunie 2017

agricultura bio 

 

Dacă ar fi să definim un produs BIO ca la carte, am spune că sunt acele produse supuse unor legi, examinări și certificări complexe care trebuie să dispună de un certificat de conformitate, sau organic certificate cum îl numesc englezii. Dacă ar fi să definim un produs BIO în termeni mai argotici am spune că este un produs sănătos, crescut în condiții naturale, de Nea Mitică din capătul satului. Dar  cine ne garantează nouă că Nea Mitică din capătul satului are întradevăr produse eco, cum mai sunt numite acestea? A fi BIO nu  înseamnă numai că ceapa e crescută natural fără fertilizatori. A fi BIO  înseamnă un complet proces de cultivare făcut în conformitate cu  standardele Uniunii Europene. O fi ceapa la 50 bani legătura crescută  fără fertilizatori, dar de unde știm noi că solul respectiv a fost ferit de  tot ce înseamnă substanță chimică în ultimii câțiva ani? Sau că  procesul de cultivare în sine a fost făcut corect? Nu mai bine decidem  să cumpărăm ceapă la 1 leu legătura, dar care este certificată ca fiind  un produs BIO?   De aici și diferența de bani. Agricultura ecologică are o productivitate mult mai mică și costurile de producție sunt mult mai mari.

 

Diferența între „natural” și BIO

alimente bio

Multă lume face confuzia între acești doi termeni, identificându-i ca fiind unul și același lucru. O mare greșeală! După cum am specificat și la începutul articolului, un produs BIO necesită un certificat, un produs „natural” nu înseamnă nimic. Orice poate fi produs natural, fără să necesite vreun control sau să aibă vreun fel de constrângere legală. Ce trebuie subliniat aici însă, este faptul că termenul de „natural” se folosește deseori pentru unele cosmetice, care nu sunt nici obișnuite și nici organice, ci undeva la mijloc.

Ce produse pot fi certificate organic și cum le recunoaștem?

Dacă ar fi să vorbim din punct de vedere legal, nu orice fel de produs poate fi considerat BIO. În general, produsele incluse în această categorie sunt produsele agricole, mai simplu zis, tot ceea ce se poate produce la o fermă începând de la semințe și până la carne. Din nou, auzim multe persoane care spun că preferă să cumpere ouă de la Tanti Maricica de la intrarea în piață pentru că sunt mai bune ca cele din magazin și ea susține că sunt BIO. Și din nou, aceleași întrebări:

bio

De unde știm că găina respectivă nu a fost hrănită cu conservanți? De unde știm că semințele pe care le-a consumat nu provin dintr-un sol fertilizat chimic? O fi găina Matilda liberă prin curte și zburdă ca pasărea cerului, o fi făcând ea un ou în fiecare zi, o fi având ea un cocoș pintenos, dar toate astea nu o fac pe găina Matilda demnă de titlul „găină BIO”.  Așa că, revenim la prima întrebare. Decidem să mergem la piață și să riscăm să ne îmbolnăvim de salmonella, sau preferăm să cumpărăm ouă certificate organic?  Decizia este a fiecăruia. Acum, nu ar trebui să fie considerat că vreau să o critic pe Tanti Maricica, vânzătoarea de ouă. Ceea ce vreau să subliniez, este că nu orice produs are dreptul de a se numi „BIO”, atâta timp cât nu îndeplinește standardele.

Ca un produs să fie „BIO” trebuie, în primul rând, să nu conțină niciun fel de substanță chimică, fie că este vorba de fertilizatori, pesticide sau aditivi alimentari. În al doilea rând, sunt strict interzise organismele modificate genetic și iradierile. De asemenea, pământul pe care sunt cultivate produsele trebuie să fie ferit de orice substanță chimică în ultimii câțiva ani, iar producătorii trebuie să țină o evidență scrisă a tuturor operațiunilor efectuate zi de zi.

Toate acestea fiind spuse, probabil data viitoare când vei merge la mall, te vei uita mai îndeaproape la standul cu produse BIO. Mai bine 2-3 lei în plus pentru un produs ecologic, decât 20-30 de lei în plus pentu medicamente. 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus